Четвъртък 28, Март 2024г.

ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО

Като ята излизат всяка пролет поредните завършили ученици, но остават незаглъхнали като ехо стъпките им в учебните стаи и коридорите. Остават традициите, които свързват в едно поколенията и ги правят едно цяло - ученици на СОУ “Св. Паисий Хилендарски”. Кое ги събира, може би това, че всички са убедени в правотата на думите “Миналото е господар на бъдещето”.

Приемаме, че се запомня само това, което е минало през сърцата ни, което ни вълнува, буди ни нощем. А какво по-силно преживяване има от общите празници. Те раждат традициите. В началото плахи, епизодични, после обогатени пускат дълбоки корени. Започва се с празници на патрона, на художествената самодейност, първата изложба на предмети от дърво, изложба-базар на кръжока по шев и кройка през 1963 г.

През 80-те години се създава Клуб по ТНТМ с 22 кръжока, които в национални състезания по математика, автомоделизъм, конструиране печелят първи места.

Отборите по гимнастика, хандбал, футбол, туристическо ориентиране, стрелба са неизменно първи. С удоволствие се посрещат в града училищните концерти, дейността на Клуба за интернационална дружба намира приятели от цял свят. Пристигат писма, делегации.

Създават се и нови традиции с прерастването на училището в ЕСПУ и СОУ. Издаването на първия училищен вестник “Звънче”, първите Паисиеви дни, защото е сигурно, че “Утре започва от днес”.

Верността на тези традиции личи от съвсем съвременните традиции в училището. Последните випуски и сегашните ученици обогатиха с изявите си облика на училището:

-          Написаха и издадоха “Юбилейна книга” – летопис за 150-годишната история на училище “Паисий Хилендарски”.

-          Новият вестник “Паисиев плам” се превърна в място за изява на ученици-писатели, художници, хумористи.

-    Училищният музей е дело на учители и ученици.

 

Сега училището освен старите символи – знамето и емблемата, се обогати с нови:

-          Препис на черковнославянски на Историята на Паисий;

-          Икона на светеца Паисий;

-          Молитва към светеца;

-          Пирографираха личния печат на проигумен Паисий;

-          Верую;

-          Житие на Паисий;

-          Романизирана биография на Паисий – “Живи следи”;

-          Първата ученическа електронна антология “България”;

-          Училищно радио

-          Електронни вестници

Сподели: